Navitrans en Inofec bepalen samen de juiste koers

In het knap gerenoveerde ‘Cotton park’, op de grens van Kortrijk en Harelbeke, nam NaviTrans op 18 maart een nieuw gebouw in dienst. Binnen- en buitenzijde sluiten naadloos op elkaar aan en beklemtonen in één vlotte beweging de waarden en doelstellingen van de Kortrijkse producent van software voor logistieke dienstverleners. “De samenwerking met Inofec Kantoormeubelen leidde tot een sterk resultaat.”

Over twee verdiepingen zitten de 65 medewerkers van NaviTrans verspreid. Ze werken aan lange, gemeenschappelijke bureaus, centraal in de ruimte of in een individueel kantoor, in één van de vele vergaderruimtes of rond informele meetingspots. Ook de cafetaria en het ruime dakterras worden vaak gebruikt. “Het was een bewuste keuze om definitief afscheid te nemen van ons oude gebouw. Op donderdagavond lieten we er alles achter, om op vrijdagmorgen hier de stekker in het contact te steken.” Commercieel directeur en partner Stefan Dedrie glimlacht. “Er is goed nagedacht over de inrichting. Op zoek naar dynamiek, naar een uitstraling die bij ons bedrijf past. Bezoekende klanten, maar net zo goed sollicitanten moeten zien wat ik bedoel als ik zeg dat NaviTrans een internationaal en innoverend bedrijf is. In samenwerking met Inofec zijn we daar volgens mij mooi in geslaagd.”

Efficiëntie

Een aantal essentiële bedrijfswaarden worden inderdaad onderstreept door de inrichting van het gebouw. “Efficiëntie dragen we hier hoog in het vaandel. We creëren voor onze klanten een zeer complete software, maar die vertaalt de complexe realiteit van transporteurs, forwarders en andere logistieke dienstverleners naar makkelijk controleerbare processen. We willen dat zien in het interieur. De bureaus zijn zo getekend dat je er zowel kan aan werken, maar net zo snel een meter opschuift om met twee of drie collega’s te vergaderen. Al kan die vergadering net zo goed op een informele plek doorgaan. De grote centrale ruimtes zijn bijvoorbeeld ook bewust halfopen, waarbij geluidswerende kasten als halfhoge scheidingswand dienst doen.”

Navitrans landschapsbureaus

Transparantie

Deze weinig opvallende maar direct beschikbare opbergruimte verdeelt de werkplek evenwel niet in duidelijke, afzonderlijke zones. Even ‘over het muurtje gluren bij de buren’ krijgt er een andere betekenis door. “Die transparantie is nadrukkelijk aanwezig. Je kan zowat dwars door alle ruimtes heen kijken. Zelfs de afzonderlijke zaaltjes en bureaus die rondom gesitueerd zijn, worden nooit overduidelijk afgesloten. Zo willen we ons ook profileren: transparant, open, met door- en inkijk. Zowel naar medewerkers als naar klanten toe”, aldus Stefan Dedrie.

Openheid Navitrans

Optimaliseren

“Er zijn trouwens nog paralellen: onze software laat iedereen binnen een organisatie toe om zijn of haar dagelijkse activiteiten te optimaliseren. Ook dat zie je terug in de keuze van meubels en inrichting. Douches en lockers voor wie met de fiets komt of wil sporten over de middag, een smaakvol ingerichte receptie, de multifunctionele opleidingsruimte, voldoende plaats om de middagpauze aangenaam door te brengen, de mogelijkheid om staand te werken, informele ruimtes, noem maar op. Alles heeft zijn functie. Hier staat weinig te veel, terwijl er niks te kort is.”

Het interieur sluit naadloos aan bij het gebouw dat – gestript van overdaad – een industriële en cleane indruk geeft. Zelfs de opvallende ‘boardroom’ met de unieke, op maat gemaakte en imposante vergadertafel, is in de eerste plaats gebruiksvriendelijk en zinvol. “We kunnen er met een heel team rond en het is natuurlijk meteen ook een blikvanger. Het had wel wat voeten in de aarde, want in de eerste voorstellen vond ik niet onmiddellijk mijn gading. Het pleit voor de mensen van Inofec dat ze zijn blijven zoeken, met deze eyecatcher als resultaat.”